• Vizitatori

  • 156,778 hits
 • Todosiu Beniamin

  Am descoperit ca intodeauna avem optiuni si, uneori, este doar o alegere de atitudine.
 • Top click-uri

 • Reclame

Proteze scheletate

Clipuri video despre proteze scheletate:

 

 

PROTEZA SCHELETATA

Are 2 componente: o componenta fixa si una mobila.

Componenta fixa: se realizeaza din metalo-ceramica/ metalo acrilica si are elemente de ancorare a protezei scheletizate: frezaje, elemente seciale de prindere (capse, culise)

Componenta mobila: se ancoreaza de partea fixa. Are un schelet metalic pe care se fixeaza dintii din acrilat.

Etapele de realizare:

1. Turnarea amprentei, pregatirea modelului pt realizarea partii fixe a lucrarii dentare

2. Realizarea componentei fixe a lucrari, cu frezaje si elemente de prindere speciale

3. Lingura individuala si turnarea modelului funcitonal

4. Deretentivizarea modelului si pregatirea lui pt duplicare

5. Duplicarea

6. Realizarea machetei scheletului metalic a protezei scheletizatea

7. Ambalarea si turnarea metalului

8. Adaptarea, prelucrarea si lustruirea

9. Montarea dintilior din acrilat pe scheletul metalic

10. Turnarea acrilatului

11. Prelucrare, finsat proteza scheletizata

PROTEZELE SCHELETATE ANCORATE PE TELESCOAPE

COROANELE TELESCOPICE CA SISTEME DE ANCORARE MODERNE

Ideea coroanei telescop provine de la Peeso, care a publicat in SUA in anul 1907 . Promotorul acestei metode in Europa a fost Haupl, care a relatat despre rezultatele ei pozitive in 1927. Au inceput utilizarea acestei metode in Ungaria numai in anul 1955. Ancorarea telescop este privita de catre Haupl si Bottger, ca cea mai buna metoda de ancorare a protezelor partiale, in cazul unei indicatii si realizari corecte de catre medic si tehnician dentar. Autorii care se ocupa de aceasta problema, au pareri identice. Experienta de pana acuma confirma ca aceasta metoda de ancorare corespunde cel mai bine cerintelor biomecanice.

Cu toate acestea metoda este foarte rar folosita in Romania.

Ancorarea telescopata consta de fapt din aplicarea pe dintii stalpi a 2 coroane de invelis care se imbina perfect. Coroana primara se cimenteaza direct pe bontul dentar, acesta este telescopul primar, dupa care suprapunem si coroana secundara, care este parte integrata a scheletului metalic, acesta fiind telescopul secundar.

Asigurarea stabilitatii protezei este determinata de gradul inalt de frictiune dintre coroana primara si cea secundara. Din aceasta cauza, succesul depinde de adaptarea exacta a celor 2 telescoape. Pe termen lung aceasta frictiune poate fi asigurata doar prin realizarea coroanelor din metale nobile.

Legatura rigida dintre placa protetica si telescopul secundar contribuie la solicitarea functionala favorabila a dintelui stalp. Pentru o buna functionare a restauratiilor tip telescop, si pentru a ne oferi avantajele si rezultatele lor favorabile, este foarte importanta metoda de lucru a medicului si a tehnicianului. Este nevoie de o gandire comuna si un lucru in echipa.

Este foarte important stabilirea directie de insertie , pentru ca aceasta nu se poate modifica ulterior. Directia insertiei este data de pozitia dintilor stalpi. In fiecare dintre cazuri, punctul de pornire este planul orizontal ideal. Aceasta se poate schimba , daca se justifica, prin axul dintilor stalpi. Trebuie sa determinam ecuatorul protetic al dintilor stalpi. Este de remarcat ca ecuatorul protetic nu este identic cu ecuatorul anatomic al dintelui

Modelarea partilor primare se realizeaza din ceara, dupa care se incepe frezarea. De fiecare data folosim freza patrulatera la o turatie de 5-7 mii de rotatii pe minut, avand grija de sensul de rotatie. Coroana primara se poate realiza prin 2 metode:

1. Frezam paralel pana la granita de preparare, adica pana la marginea subgingivala a coroanei, dupa care se executa partea secundara, marginile caruia au inchidere supragingivala

2. Telescopul primar poate fi realizat si in asa fel, incat preparam un prag supra gingival, paralel cu gingia, adica prag gingival. Pe aceasta se spurapune telescopul secundar, care se situeaza pe pragul gingival si se adapteaza linear la marginea inferioara al partii primare. Ambele situatii sunt bune, alegerea dintre ele este determinata de situatia in caz.

La fezare trebuie sa fim atenti ca grosimea peretelui sa nu fie mai subtire de 0.3 – 0.4 mm. Jur imprejur trebuie sa realizeze un plan circular, astfel incat inaltimea suprafetelor frezate sa fie uniforma. Acesta este important pentru a asigura frictiunea unifroma pe dintii stalp. Inaltimea suprafetelor frezate in cazut coroanelor telescopice trebuie sa fie de 3.5 – 4 mm. Daca este mai mica, putem avea probleme cu ancorarea. In caz contrar frictiunea va fi prea exprimata, cea ce duce la suprasolicitarea dintilor stalp. Aplicam tijele de turnare pe machetele partilor primare, dupa care efectuam turnarea. Efectu mecanic de frictiune al coroanelor telescop este determinat in mare parte de metalul folosit. Luand in considerare proprietatile fizice, metalele pretioase sunt adecvate pentru acest scop, in primul rand cele care au o rezistenta mare la uzura.

Desigur lucrarile amintite pot fi efectuate si din metale nepretioase, dar mecanismul lor de actiune nu va fi niciodata identica metalelor pretioase. Din pacate in tara noastra sunt rareori folosite. Un metal nepretios si recomandat este Wirobond C (Bego) 

Reclame

37 răspunsuri

 1. si eu ma gandeam sa dau la tehnica dentara ma incanta ideea ce ziceti in plus ma sperie ceva pot lucra in timpul facultatii de tehnica…?

 2. Am cei 8 dinti de pe mandibula sanatosi si pregatiti pentru amprentare coroana fixa de ceramica. Din cauza ca unde au fost maselele mandibulei, am gingia „creasta de cocos” si nu se poate face acum implant, am hotarat sa port o proteza scheletata.

  As vrea sa aflu care proteza scheletata este mai buna in situatia mea, tinand cont ca doctorul imi recomanda Biodentaplast cu crosete , iar tehnicianul dentar imi recomanda scheletata cu culise.

  Care proteza scheletata are cel mai bun sistem de prindere, sa fie comoda, practica, rezistenta, fara sa balanseze cand mananci si fara sa distruga dintii de care ea este ancorata ?

  Poate din experienta in ani pe care o aveti cu pacientii cu proteze scheletate, stiti care e cea mai fiabila in timp..

  • ti-asi recomanda scheletata pe capse sau pe culise de la Bredent, sunt destul de comode, se pot curata usor, in timp matricea galbena se uzeaza si se poate schimba fara nici o problema. Daca partea mucozala vi se modifica in timp se poate face o rebazare. Avand o sutructura metalica automat are rezistenta. Dispunand de 8 dinti pe mandibula de care va fi legata scheletata nu veti avea probleme cu distrugerea dintilor daca tratamentele am fost facute corect de catre medic. Majoritatea pacientilor la inceput cred ca nu se vor acomoda cu protezele scheletate, dar isi schimba parerea dupa primele luni de cand le poarta

   • Va multumesc pt raspunsul promt. Astazi am hotarat de comun acord cu medicul si tehnicianul, sa optez pt cea cu culise, deoarece poate fi facut totul odata dupa amprentare, adica si coroana fixa si proteza scheletata. In plus, si stabilitatea ei e altfel presupun, fata de cea cu crosete turnate.

    Acum nu stiu care e diferenta intre capse si culise… 🙂 Va rog sa imi dati un ultim sfat din experienta pe care o aveti. Care e mai rezistenta la chestia aia de teflon, capsa sau culisa ?

 3. capsa face un click cand inserati scheletata in gura dupa ce o spalati si e putin mai greu de dezinserat la inceput fiind tefoanele noi, iar cea pe culise aveti un confort mai mare cu ea cand o inserati/ dezinserati. Ambele sisteme sunt bune si rezistente. Eu am lucrat mult pe sisteme cu capse, iar tefolanele se schimba cam o data pe an, in functie de cat de mult o dezinsera pacientul.
  Ascultati recomandarea tehnicianului pt ca el stie cel mai bine ce situatie aveti si ce sistem este indicat pt dumneavoastra.

  • Va multumesc inca o data. Un medic stomatolog m-a sfatuit sa pun proteza scheletata cu crosete fizionomice, care nu stiu de ce e mai scumpa decat cea cu culise sau cu capse. Ca idee, Biodentaplast care era crosete elastice e la 2000 ron, cea cu culise 3000 ron, iar chestia asta cu crosete fizionomice e 3500 ron. Aveti idee care e diferenta ? Presupun ca la banii astia nu e cea cu sarme care se purta in anii de dupa revolutie….

 4. Nu stiu de proteza cu crosete fizionomice, o sa ma inforemez pt ca e prima data cand aud de asa ceva…
  Eu va sfatuiesc sa optati pt proteza scheletata cu culise, e superioara din totate punctele de vedere Biodentaplast-ului

 5. Sunt situatii si situatii. Pentru 8 dinti restanti pe mandibula-indiferent de situarea lor- eu as recomanda o proteza felxibila cu crosete fizionomice[flexite] este total biocompatibila si nu se fractureaza,asta e garantia producatorului de material.Din experienta pot sa adaug ca este de preferat a se folosi pelotele -atunci cand versantul permite.Adaptarea mucozala este perfecta iar greutatea protezei este pe sfert fata de una scheletata.Sunt cazuri-in special cand sunt restanti dintii frontali gen:22211112- cand recomand proteza scheletata . Orice plan protetic trebuie sa tina cont de specificul ficarui pacient in parte, parerile gen: „aia e buna sigur” sunt deplasate…

 6. Buna ziua

  De doua saptamani port o scheletata superiora pe culise ancorata pe 22, 12 si si 17. Totul este in regula, m-am obisnuit cu ea. La inceput era cam tensionata dar se pare ca a mai „slabit”. Este perfect adaptata fara nicio fanta intre partea mucozala si proteza. Nu am disconfort nu am durere. Singura problema este dezinsertia. Iese foarte greu…spre deloc. Ma gandesc sa-i propun tehnicianului sa scoatem toate tefloanele, sa le inserez pe rand sa vad unde strange. Se mai pot largi acele culise? Este posibil acest lucru? Poate fi aceasta cauza pentru dezinsertia foarte anevoaiasa? Exista vreun dispozitiv de dezinsertie? 🙂 Inainte de insertie se pot unge culisele cu o picatura de ulei? Multumesc.

 7. La inceput iasa mai greu de pe partea fixa, si eu ma confrunt cu aceiasi problema la pacienti unde am 3 atachmenturi, o scot greu. dupa mai multe dezinsertii si insertii va fi mult mai usor, trebuie sa invatati si de unde sa trageti de ea cand o scoateti pt ca proteza scheletata are niste frezaje parelele si doar intr-un singur sens poate fi scoasa. Acele tefloane se mai pot largi cu o freza mica dar nu foarte mult pt ca dupaia isi pierd utilitatea

 8. am aceeasiproblema cu proteza scheletata a mamei.nu o putem dezinsera.Ce putem face?Mama fiind invarsta nu se descurca nici eu nu reusesc sa o scot din culisele acelea.Suntem disperate.ce putem face?

 9. am probleme foarte mari cu dantura ,ar trebui extras tot si apoi medicul dentist sa isi faca meseria cat m-ar costa oare aceasta opera de arta?:)

 10. Am si eu o intrebare si anume ; de 2 saptamani mi-a fost fixata proteza scheletata pe arcada . Durerea mea mare este ca eu nu vreau nicidecum sa o dezinserez (daca se poate niciodata ) atata timp cat eu am o igiena foarte stricta. De fapt care e problema pana la urma ?

  • oricat de bine credeti dumeavoastra ca reusiti sa va spalati oral, tot nu veti reusi sa curatiti anumite zone in care periuta dumeavoastra nu are acces. Acest tip de lucrari au avantajul de a se dezinsera tocmai pentru a avea o igiena cat mai buna, pentru ca dintii dumeavoastra stalpi si aiba o viata cat mai lunga asfel lucrarea sa tina cat mai mult.

 11. Am inteles…asta ar insemna ca eu sa vin din nou in vara sau toamna in Romania pt.a o desinsera la medicul care am fost,caci aici in Italia nu-i nici o sansa .

  • dar nu stiti sa o dezinserati? nu va aratat medicul cum se da jos, sunt niste zone de care trebuie sa prindeti cu degetele si sa incercati sa o scoateti. E scheletata inferioara sau superioara?

 12. Nu am incercat si nici nu a-si dori. Nu stiu ce inseamna inferioara sau superioara ?…atat stiu ca medicul mi-a spus ca atunci cand va trebui sa o dezinserez o sa se desprinda mai greu deoarece in ziua cand mi-a fixat-o in capse a pus si niste acrilic . Imi este frica sa o dezinserez ,ca nu voi mai reusi sa o fixez la urma .

 13. Totusi daca eu folosesc o periuta speciala care patrunde in toate locurile mai putin accesibile ,impreuna cu clorehxidina ,macar pana ajung eu din nou in tara prin august sau toamna. De unde sunteti ma scusa-ti ca va intreb.

  • tinand cont de situatie trebuie avuta o igiena cat mai buna, iar cand veti veni in tara sa faceti o vizita la doctorul care va facut lucrarea sau la tehnician si sa va arate cum se insera si dezinsera o astfel de lucrare.

 14. o proteza BINE realizata nu are voie sa nu poata fi scoasa usor chiar si la inceput cand tefloanele sunt noi

 15. deci eu mi-am imbracat 6 dinti in fata dar eu intre canini si dinti frontali 2 din fata nu am din nastere decat un dinte in partea stanga f mik kr mi-a fost extras si akm e spatiul mik,iar in dreapta nul am delok mi-a venit lucrarea si mi-a fixato d proba iar dinti sunt ff mari lati si lungi.va rog ajutatima k pot face sau km sa procedez k nu imi plak de lok:((:((

 16. Ma puteti ajuta si pe mine cu un articol in limba engleza despre:”Coroanele telescopate ca sisteme speciale de ancorare” daca ati gasit ceva de genu

 17. buna ziua
  intai doresc sa va felicit pentru blogul d-voastra este destul de incarcat cu informatii 🙂
  Doresc si eu sa dau anul acesta la facultate la profilul tehnician dentar, problema mea este insa praful care provine din slefuirea ghipsului sunt cam alergic la praf, voi lucra doar in praf sau sunt mai multe departamente si in cadrul meseriei de tehnician dentar? adica ma refer la faptul ca voi putea lucra si alte modele mulaje care nu necesita ghipsul? v-as fii recunoscator daca mi-ati da ceva detalii in aceasta privinta. banuiesc ca se folosesc si masti pentru protejarea cailor respiratori, sunt eficiente?
  va multumesc si astept un raspuns de la d-voastra.
  multa bafta in continuare 🙂

  • Cel mai bine e sa faci o vizita la un laborator de tehnica dentara si asa iti vei da seama exact despre ce e vorba, mediul e destul de toxic ,praf , pilituta de metal, masa de ambalat cu risc de cancer la plaman si multe alte materiale toxice care necesita o atentie sporita.

 18. Buna ziua! Mie mi-au extras toti dintii din gura si mi-a facut 2 proteze acrilice, totale. Intrebarea mia este pot sa pun o proteza schelata in locul acestor proteze? Astea nu stau nici lipite iar medical spune ca mai mult de atat nu se poate, sa ma duc la technician.
  Va multumesc pentru indrumare!

 19. Cel mai bine e o înlocuire a pârtii fizionomice a lucrării dacă structura e buna. Exista si posibilitatea reala ca lucrarea sa fie pe aur, se fac astfel de lucrări si au rezultate foarte bune in timp

 20. Mi s=a facut o proteza scheletata in partea de jos am o lucrare fixa de 10 dinti si de aceasta e prinsa scheletata de o parte si de alta ca sa pot mesteca .problema este ca ma doare cind mestec, a mai pilit-o doctorul dar ma doare cred ca e prea inalta poate sa refaca din nou proteza ? Va multumesc mult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: